Türkiye, Kaşıkçı Cinayetinin Örtbas Edilmesine İzin Vermedi

Middle East Eye Genel Yayın Yönetmeni David Hearst, Cemal Kaşıkçı cinayetini ve yankılarını değerlendirdi. David Hearst, Suudi makamlarının cinayetin üzerini örtmek için teklifle geldiğini ancak Türkiye’nin buna izin vermediğini ifade etti.

Türkiye, Kaşıkçı Cinayetinin Örtbas Edilmesine İzin Vermedi
banner2

Middle East Eye Genel Yayın Yönetmeni David Hearst, Kaşıkçı cinayetinin ikinci yıldönümünde perspektif.online sitesine konuştu. Hearst, Suudilerin cinayetin örtbas edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teklifte bulunduklarını belirterek; ‘’Suudi Arabistan, cinayetin üzerinin kapatılması için Erdoğan’a vaatlerde bulundu. Hatta çok para teklif etti. Ancak Erdoğan bunları reddetti’’ açıklamasını yaptı.

Hearst, verdiği röportajda üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın gölgesinin hala veliaht prens Muhammed Bin Selman’ın üzerinde olduğunu söyledi. İngiliz gazeteci, Suudi muhaliflerin hala öldürülme riski taşıdığını savundu.

‘’Suç Tarihte En Çok Kayda Geçenlerden Biriydi’’

Dünya’da başka siyasi cinayetler olmasına rağmen Kaşıkçı’nın öldürülmesinin diğerlerine göre büyük etkide bulunduğunu belirten Hearst’e göre cinayetin bu kadar büyümesini bir sebebi şans. Hearst, şu ifadeleri kullandı:

“Kısmen şans eseri çok büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Yerli Türk personelin tamamını çıkarmak için büyük çaba harcadılar. Fakat iki Türk personel veya iki şahit aslında binada kalmıştı ama suçlarını gizlice işlemek için azami çaba gösterdiler. Neyse ki bu girişimleri başarısız oldu. İşledikleri suç tarihte en çok kayda geçenlerden biriydi."

"Saatlerce uzunlukta ses kayıtları vardı ve bunların 45 dakikası Türk yetkililerce açıklandı. Düpedüz saatlerce kayıt almışlardı ve Türk istihbaratına göre cinayet ekibi Riyad’ı defalarca aramıştı. Kimi aramışlardı? Türk yetkililer o aramalardan bazılarının içeriğinden haberdar. Çok şey biliniyor. Katillerin kimliğini biliyorlar: bu suç hakkında çok fazla ayrıntı biliniyor.”

Cinayet emrini veren Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed Bin Selman’ın cinayetin sonuçlarından kurtulamadığını dile getiren Hearst şu ifadeleri kullandı:

‘’Kral Olma Hayaline Gölge Düşürdü’’

‘’Bence cinayet emrini veren Veliaht Prens Muhammed bin Selman (MbS) Washington’da da uluslararası arenada da bunun etkisinden hiç kurtulamadı. Bu da bir adamın, bir gazetecinin öldürülmesinin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Cemal’in kendisi de yarattığı ilgiden dolayı şaşırıp gururlanırdı diye düşünüyorum. Cinayet, Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan kralı olma ihtimaline çok ağır bir gölge düşürdü ki bu da gerçekten büyük bir etki.

Mesela Kaşıkçı cinayetini Vladimir Putin döneminde sık sık yaşanan siyasi cinayetlerle karşılaştıracak olursam aklıma alışverişten dönerken dairesinin önünde bir suikastçı tarafından öldürülen arkadaşım Politkovskaya gelir. Birleşik Krallık-Rusya ilişkileri için devasa sonuçlar doğuran bu olayların hiçbirinin Kaşıkçı cinayeti kadar bir etkiye sahip olmadığını düşünüyorum. Demek istediğim Suudi muhaliflerin kaçırılması, kaçırılmaya çalışılması veya iade edilmesi yeni olgular değil. Hiç kuşkusuz bunlar Muhammed bin Selman’la başlamadı ama onunla yeni bir seviyeye taşındı. Ve Cemal’in gölgesi iki yıl sonra bile gerçek anlamda bin Selman’ın üzerinde dolaşıyor.’’

‘’Erdoğan, Doğru Karar Verdi’’

Yurtdışında yaşayan Suudi muhaliflerin hala öldürülme ihtimallerinin olduğunu düşünen David Hearst, Kaşıkçı cinayeti sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın özgürlüğü konusundaki kötü siciline rağmen doğru bir karar verdiğini söyledi:

‘’Elimizde bağımsız gazeteciliği koruma konusunda pek de iyi bir itibarı olmayan bir hükümetin öne sürdüğü ve tamamen dışarıdan iki kurumun, CIA ve BM’nin de doğruladığı iddialar var. Birinci gerçek bu. İkincisi ise nasıl yönettikleri. Cinayetin başında yaşananlardan sonra Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye en tecrübeli prenslerini göndererek “Bakın, bir anlaşma yapalım” dedi. Erdoğan’a türlü türlü vaatlerde bulundular. Yine Türkiye’nin ekonomisi o dönemde doğru bir istikamete gitmiyordu. Şimdi de pek iyiye gitmiyor. Ama Suudi Arabistan çok fazla para teklif etti. Hakkını verelim, Erdoğan bunları reddetti.’’

KARAR

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2020, 13:17
YORUM EKLE

banner99