TZOB'dan Şanlıurfa için kuraklık açıklaması

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tarım yılının başladığı Ekim Kasım aylarında yağışlar genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından az oldu" dedi.

TZOB'dan Şanlıurfa için kuraklık açıklaması
banner2

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Aralarında Şanlıurfa'nın da bulunduğu birçok ilde yağışların normalin altında olduğunu aktaran Bayraktar, "Baharlar ortadan kalktı. Ilık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yaşıyoruz. Bu değişikliğinin en önemli sonuçlardan birisi de kuraklıktır. Buğday başta olmak üzere, stratejik ürünlerde belli bir miktar stok yapmak zorundayız. Eskiden olduğu gibi, iç piyasada fiyatlar yükseldiğinde gümrükleri düşürsek bile, ucuz fiyattan ürün bulmak mümkün değildir. Kuraklığın boyutları artarsa, paramız olsa dahi, ürün bulmak mümkün olmayacaktır. Yerli ve milli üretimden başka çaremiz yoktur" dedi. 

Bayraktar, ülkede boş toprak kalmaması gerektiğini kaydettiği açıklamasında, "Sulanmayan alanların sulamaya açılması başta olmak üzere yapısal sorunlara odaklanmalı, üreticilerimizin bu dönemde zaten yüksek olan elektrik ve su maliyetleri daha da artacağı için acil olarak elektrik ve sulama ücretlerinde indirime gidilmeli üreticilerimize verilen destekler artırılmalıdır. Tüm ülkeler iklim değişikliği ile mücadeleye odaklanmalıdır. Toprağın ve suyun yönetimine, korunmasına yönelik eğitim programları düzenlenmelidir" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, açıklamasının devamında Şanlıurfa ve bazı illerle ilgili bilgiler vererek, şu sözlere yer verdi:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ülkemizde yeni bir tarım yılının başladığı Ekim Kasım aylarında yağışlar genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından az oldu. Ekim ve Kasım yağışları toplamı, Adıyaman ve Şanlıurfa, Doğu Karadeniz sahil kesimi, Kocaeli, Sakarya ve İstanbul’un kuzeyi haricinde yurdumuzun tamamında normallerinin altında gerçekleşti. 

Makarnalık buğday üretiminde ön planda olan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de kırmızı mercimek, buğday ve arpada ekilişler tamamlanmak üzeredir. Önümüzdeki 10 -15 gün içerisinde yağış olması durumunda verim kaybı beklenmemektedir. 2020 yılı Ekim ayında ortalama sıcaklıklar yurdumuzun genelinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir. Uzun yıllar Ekim ayı ortalama sıcaklığı 15,2 derece iken, 2020 Ekim ayı 18,4 derece olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılı Ekim ayı, uzun yıllar ortalamalarının 3,2 derece daha üzerinde olup, son 50 yılın en sıcak Ekim ayı olmuştur.

İklim değişikliği ve onun getirdiği tarımsal kuraklıkla mücadelede küresel ölçekte yapılması gerekenler vardır. Tüm ülkeler iklim değişikliği ile mücadeleye odaklanmalıdır. Emisyonların azaltılmasına yönelik politikalar ve çabalar etkili olsa dahi, az da olsa iklim değişikliği kaçınılmazdır. Bu nedenle iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak stratejiler geliştirilmelidir. İklim değişikliği ve doğal afetlerin, ürünlerin verim ve kalitelerine olumsuz etkileri göz önüne alınarak önlem alınmalıdır. Tarımla ilgili tüm kesimlerini iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. İklim değişikliği ve doğal afetlerin etkisini azaltmada, erozyon kontrolü, sulama için baraj yapımı, doğru gübre kullanımı, yeni ürünlerin ortaya çıkarılması, organik madde açısından toprak verimliliğinin iyileştirilmesi, ekim ve hasat zamanlarında değişiklik yapılması, kuraklığa dayanıklı ürünlerin geliştirilmesi, erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi çalışmalar yapılmalıdır. Toprağın ve suyun yönetimine, korunmasına yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. İklim değişikliğinin yavaşlatılmasında önemli faktörlerden birisi suyu tutan ormanlar, tarım alanları ve meralar gibi kaynaklar korunmalı, amaçları dışında kullanılmamalıdır."

BİHA

YORUM EKLE

banner99