Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, orman köylüleri kalkındırılması için uygulanacak stratejilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Karacabey, orman köyleri için sosyal yaşam, eko-köy ve tıbbi bitki ticareti olmak üzere 3 ayaklı strateji izleneceğini belirtti. Karacabey aynı zamanda orman yangınlarına da değindi.
Dünya Gazetesinden Yasemin Salih’in yazsına göre Orman Genel Müdürlüğü, orman köylüsünün refahını artırmak amacıyla 3 ayaklı politika izleyecek. Uygulanacak politikalarla orman köylerindeki yaşam iyileştirilecek ve kente göç engellenecek.
Orman köyleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Karacabey, Türkiye’nin orman varlığına da değinerek orman yangınlarına karşı vatandaşları uyardı. Karacabey, yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla ormanlarda yangın riskinin de arttığına dikkat çekti.
Yanan alanlarda ağaçlandırmanın kolay olduğunu belirten Karacabey, ‘’Ancak yanan ormanlık alanda ekosistemin eski haline dönmesi 80 yılı buluyor’’ diyerek vatandaşların daha hassas olması gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye’nin son yıllarda orman yangınlarına müdahale konusunda başarılı bir karneye sahip olduğunu dile getiren Karacabey, yıllar itibariyle gelen başarıyla birlikte yangından zarar gören alan miktarının da azaldığını ifade etti.
Karacabey, şu ifadeleri kullandı: ‘’1970-80 arasında yılda yangın başına 18 hektarlık alan yok olurken, 2010-18 arasında bu 2.8 hektara düştü. Ortalama olarak yılda 2 bin 200 orman yangını çıkıyor ve 7 bin 330 hektar alan zarar görüyor. Yangınların yüzde 88’i insan kaynaklı. Bu nedenle videolarla farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Çünkü ormanlar sadece ağaçlardan ibaret değil. Oradaki her bir ot, her bir böceğin bir görevi vardır. Yani müthiş bir ekosistemi içinde barındırır. Yangın sonrasında o ekosistemin eski haline gelmesi, uzmanlara göre 80 yılı buluyor. Ağaçlandırma kolay ama o canlı varlığını yeniden oluşturmak zor.’’