Güneydoğu Anadolu Bölgesine 10 milyar TL’lik destek

Aralarında Şanlıurfa’nın da bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde yöre halkının gelir seviyesini yükseltmek için 10 milyar TL’lik destek sağlanacak.

Güneydoğu Anadolu Bölgesine 10 milyar TL’lik destek
banner2

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Siirt, Şırnak ve Batman'da yöre halkının gelir seviyesini yükseltmeyi hedefleyen çeşitli çalışmaların yapılması talimatları doğrultusunda Orman Genel Müdürlüğünce Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Siirt, Şırnak ve Batman'da; 770 bin dekar alanda orman köylüsü tarafından daha önce yakacak olarak kullandığı menengiç ağaçları tespit edildi ve dağ köylerindeki ağaçları meyve verir hale getirmesi amaçlanıyor.

İSTİHDAM İÇİN BÜYÜK BİR FAYDA SAĞLAYACAK

Kurumdan yapılan açıklamada “2020 yılında yaklaşık 40 bin dekar alanda ağacı aşılama çalışmaları devam etmekte olup 4-5 yıl içerisinde 770 bin dekar alandaki fıstık ağaçlarının en az yüzde 80'ini aşılanacaktır. 770 bin dekar alanda tespit edilen ve daha önce ekonomik getirisi olmayan yabani ağaçlardan yıllık ortalama 120-150 bin ton fıstık hasadı yapılabilecek orman köylüsüne. 10 milyar TL’lik ekonomik katkı sağlayarak gelir kaynağı ve köylerden kente göç etmiş, iş arayışı içinde olanlar için çok büyük bir fayda sağlayacak. Bölgede 11 bin dekar alanda bulunan, daha önce köylülerce yakacak olarak kullanılan ağaçlara ucuz bir maliyetle Siirt fıstığı ve Alıç aşısı yapılarak ekonomiye kazandırıldı. Aşılama çalışması devam ederken, aşılanan ağaçlar fıstık vermeye başladı. Aşılama çalışmaları doğanın dengesini bozmayacak şekilde yürütülmekte ve normal ağaçlarda aşılama sonrası verimin 5 yılda elde edilmektedir. Yabani ağaçlarda ise verimin ertesi yıl alınabilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan ormancılık faaliyetlerinin yüzde 90'ı gelir getirici türler üzerine yoğunlaşmaktadır. Aşılama çalışmasıyla yılda ortalama 120-150 bin ton fıstık hasadı yapılabilecek. Orman Genel Müdürlüğü olarak Adıyaman ilinde çok büyük sahalardaki ağaçlandırma desteklerimizle badem şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt nasıl fıstıkla ön plana çıkıyorsa artık Adıyaman da bademiyle ön plana çıkmaya başladı. Adıyaman artık bademle anılacak. Bölgede bulunan alıç ağaçlarını da aşılanmakta olup alıç sirkesi yapımı için de kooperatiflerde sirke yapmak için Orman Köylüsüne Orköy kredi desteğiyle tesis kurup piyasaya Alıç Sirkesi piyasaya sunma çalışmalarının devam etmektedir” ifadelerini yer verildi. 

BİHA

YORUM EKLE

banner99